Γενικά Ελλάδα

Ιατρικό ΘΑΥΜΑ στο Ιππκοράτειο της Θεσσαλονίκης!

Ελλάδαippokrateio

Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων σε μόλις μία ημέρα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικό υλικό, πραγματοποιήθηκαν τρεις μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων σε ισάριθμους ασθενείς.

Τα όργανα ενός 55χρονου, που κατέληξε λόγω βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ενώ νοσηλευόταν σε ΜΕΘ της πόλης, αποτέλεσαν δώρο ζωής για έναν 14χρονο και έναν 50χρονο, στους οποίους μεταμοσχεύτηκαν οι νεφροί του, καθώς και για έναν 60χρονο, στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το ήπαρ. Οι κερατοειδείς του 55χρονου δωρητή αφαιρέθηκαν και θα μεταμοσχευτούν τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Η κατάσταση της υγείας των δύο ασθενών στους οποίους έγινε η μεταμόσχευση νεφρού εξελίσσεται πολύ καλά, ενώ προς το παρόν είναι κρίσιμη η κατάσταση του ασθενούς στον οποίο μεταμοσχεύτηκε το ήπαρ, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Βασίλης Παπανικολάου.

«Είναι κατόρθωμα να γίνονται τρεις μεταμοσχεύσεις μέσα σε ένα 24ωρο με τόσες ελλείψεις προσωπικού και υλικών στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων» πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου και σημείωσε πως «δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, δεν υπάρχουν χειρουργοί, δεν υπάρχουν νοσηλευτές. Οσοι υπάρχουν, λειτουργούν χωρίς κανένα κίνητρο, με αφοσίωση και αυτοθυσία. Τα υλικά κάθε μέρα λιγοστεύουν και ό,τι χαλάει δεν αντικαθίσταται, ενώ ανταλλακτικά δεν υπάρχουν. Το Ιπποκράτειο είναι το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος, παγκρέατος και παγκρεατικών νησίδων, καθώς και μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά, ενώ είναι ένα από τα πέντε κέντρα μεταμοσχεύσεων νεφρού σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, οι ελλείψεις μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν και, παρά τις υποσχέσεις που είχαμε από τέσσερις υπουργούς Υγείας, η Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου εξακολουθεί να αγνοείται παντελώς».

 

press724.gr


Αφήστε ένα σχόλιο