Γενικά Ελλάδα

ΜΑΧΑΙΡΙ στις συντάξεις θέλουν οι δανειστές- Κόψιμο ακόμη και στις κάτω των 500 ευρώ!

Ελλάδαsintakseis

Γύρω από τα ίδια ζητήματα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε…
μειώσεις συντάξεων γυρίζουν οι δανειστές. Το ασφαλιστικό είναι το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης και το κουαρτέτο δείχνει να μην θέλει να… βγει το αγκάθι αυτό. Οι προθέσεις τους φάνηκαν από τη στιγμή που ενώ ζητούν περικοπές 1,8 δισ. Δεν συζητούν έσοδα τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων, όπως υπολογίζει η ελληνική πλευρά μέσω της αύξησης κατά 1,5% των ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση με τον Γ. Κατρούγκαλο αμφισβήτησαν ότι αρκεί η αύξηση της εισφοράς για τρία έτη, όπως υπολογίζει το υπουργείο, θεώρησαν το μέτρο προσωρινό, αλλά και… αντιαναπτυξιακό!.

Ταυτόχρονα η πλευρά των δανειστών επιμένει στη μείωση των συντελεστών για τους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις ως 560 ευρώ/μήνα. Ζητούν να μειωθούν οι συντελεστές, δηλαδή να μειωθούν οι συντάξεις όσων έχουν ασφάλιση από 15 ως 20 έτη, ενώ παράλληλα συνεχίσουν να κρατούν στο τραπέζι την αύξηση των ετών από 15 σε 20 έτη για την κατώτατη σύνταξη επιμένοντας μάλιστα ότι η σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται και με εισοδηματικά κριτήρια.

Την ίδια ώρα θέτουν και θέμα προσωπικής διαφοράς για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ουσιαστικά θέτοντας θέμα περικοπών σε όλες τις συντάξεις.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση με όλα τα ζητήματα ανοιχτά, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν τέθηκε θέμα περικοπών στις συντάξεις:
Ήταν μια ιδιαίτερα αναλυτική, σκληρή διαπραγμάτευση, που, όμως, έγινε σε ένα επίπεδο που προώθησε τα ζητήματα που η δική μας η πλευρά ήθελε να θέσει. Θα έχετε πληροφορηθεί ότι είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε σε μια ατζέντα συγκεκριμένη. Αυτό έγινε. Νωρίς σήμερα το πρωί σε αυτήν την ατζέντα συζητήσαμε.

Ουσιαστικά, μια αναλυτική κατ’ άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. Η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προωθήσουμε όλα τα πιθανά θέματα, για να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερα. Τους ενημερώσαμε, επίσης ότι έχουμε ένα παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές. Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη. Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Συνεχίσαμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον”.

tromaktiko