Γενικά Οικονομία

Νέο ΣΟΚ στους μισθωτούς: Πόσο θα μειωθεί ο μισθός με τις νέες κρατήσεις;

Οικονομίαμισθου

Μετά το πρώτο σοκ της κατάργησης του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συνταξιούχους ήρθε δεύτερο σοκ για τους μισθωτούς, οι οποίοι θα βρουν…
λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σε εφαρμογή είναι πλέον η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα να μειώνονται σημαντικά.

Η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης και συνεπώς μικρότερες αποδοχές για τους έχοντες χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα, ενώ αντίθετα κερδισμένοι είναι όσοι έχουν μεσαία εισοδήματα από 27.000 έως 41.000 ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με την Καθημερινή. Από το ποσό αυτό και πάνω αυξάνεται σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση.

Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 (δηλαδή το 2017) και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων

Παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης για μηνιαίο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα 1.214 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση:

Σε μισθωτό άγαμο η μηνιαία παρακράτηση θα ανέλθει στα 137,20 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο 13,44 ευρώ.
Με ένα παιδί η παρακράτηση φόρου ανέρχεται στα 133,68 ευρώ. Η επιβάρυνση ανέρχεται στα 9,92 ευρώ.
Με δύο παιδιά η μηνιαία παρακράτηση διαμορφώνεται στα 130,16 ευρώ. Ο επιπλέον μηνιαίος φόρος σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται στα 6,40 ευρώ.
Με τρία παιδιά η μηνιαία παρακράτηση διαμορφώνεται στα 123,13 ευρώ. Η μεταβολή είναι πολύ μικρή και συγκεκριμένα θα επωφεληθεί με 0,63 λεπτά τον μήνα.
Παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης για μηνιαίο εισόδημα στον δημόσιο τομέα 1.250 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση:

Σε μισθωτό άγαμο η μηνιαία παρακράτηση θα ανέλθει στα 120.33 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο 13,22 ευρώ.
Με ένα παιδί η παρακράτηση φόρου ανέρχεται στα 116,23 ευρώ. Η επιβάρυνση ανέρχεται στα 9,11 ευρώ.
Με δύο παιδιά η μηνιαία παρακράτηση διαμορφώνεται στα 112,13 ευρώ. Ο επιπλέον μηνιαίος φόρος σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται στα 5,01 ευρώ.
Με τρία παιδιά η μηνιαία παρακράτηση διαμορφώνεται στα 103,92 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία προκύπτει όφελος σε σχέση με πέρυσι 3,20 ευρώ τον μήνα.