Γενικά Οικονομία

Προβλέψεις ΣΟΚ για την Ελλάδα από το Citigroup

Οικονομία20

Προβλέψεις- σοκ από τη Citigroup για την Ελλάδα. Ο διεθνής οίκος «βλέπει» πως η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθύτερη ύφεση, νέα πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και αύξηση του κινδύνου του Grexit μέσα στα επόμενα 1- 3 χρόνια.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Citigroup όπως καταγράφονται στην έκθεση Global Economic Outlook and Strategy μόνο αισιόδοξες δεν είναι για την Ελλάδα.

Η αμερικανική τράπεζα δεν έχει υπάρξει κάποια βελτίωση στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο ιδίως για τους καταναλωτές και τους κλάδους των υπηρεσιών.

Η νέα δημοσιονομική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στις τουριστικές ροές σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια και με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit, τονίζει η Citigroup.

Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι.

Όπως επισημαίνει «εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% το 2016» και προσθέτει ότι τόσο η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο όσο και οι νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα επαναφέρουν την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.


Αφήστε ένα σχόλιο