Γενικά Ελλάδα

TO BIG ONE ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Πότε θα χτυπήσει την «πόρτα» της Ελλάδας ο μεγάλος χιονιάς

Ελλάδαxioni2

Έρχεται από τον βόρειο πόλο και θα «χτυπήσει» τη βόρεια, κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με ισχυρές χιονοθύελλες ακόμη και σε μηδενικά υψόμετρα και πολικό ψύχος. 

Το κύμα ψύχους που οι μετεωρολόγοι έχουν ονομάσει «The Big One» θα είναι ο ισχυρότερος χιονιάς των τελευταίων 20 ετών στην Ευρώπη και τα μοντέλα καιρού προβλέπουν πως θα ξεκινήσει στις 11-12 Ιανουαρίου. Τμήματα του ψύχους αυτού που θα φτάσει στους -20 βαθμούς Κελσίου θα περάσουν και από την Ελλάδα, μετά το επόμενο Σαββατοκύριακο, επηρεάζοντας αρχικά τη βόρεια Ελλάδα με χιόνια. Ακολούθως θα φτάσει ως και τη κεντρική χώρα με χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Τα μοντέλα πρόβλεψης καιρού δεν έχουν ξεκαθαρίσει πότε θα χιονίσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Greek-Weather.org, πρώτα θα χιονίσει στη βόρεια Ελλάδα στις 15-16 του μήνα και μετά στις 17-19 Ιανουαρίου θα… δουν άσπρη μέρα και στην κεντρική Ελλάδα. Νιφάδες χιονιού αναμένονται και στην Αθήνα, ενώ τα προγνωστικά δίνουν χιονοθύελλες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Πάντως για αύριο, Κυριακή, μπορείτε να απολαύσετε τις βόλτες σας αφού θα υπάρχουν μόνο παροδικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα στα δυτικά και πιθανόν στην Κρήτη. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη σταδιακή μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα.

Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από -1 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 2 έως 16 στη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 7 έως 18 στην Ήπειρο, από 6 έως 19 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 11 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά και νότια πελάγη ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια πελάγη ισχυροί 6 μποφόρ.

Παροδικές νεφώσεις, αυξημένη υγρασία και περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές ώρες, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς.

Παροδικές νεφώσεις, αυξημένη υγρασία και τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες, περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 16 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν νότιοι ασθενείς.

 

Πηγές: http://www.greek-weather.org/

http://www.newsit.gr

http://www.meteo.gr/
Αφήστε ένα σχόλιο